Varsågod – en startup-idé: gör digitala tjänster till sjukvården

Jag låg på sjukhus nyligen. Inget allvarligt, utan en rutinåtgärd. Jag blev omskött av främst undersköterskor. Med jämna mellanrum kom de in och kollade mitt blodtryck, tog puls och mätte diverse värden. Och de flesta plockade fram sin smartphone och tog hjälp av tidtagarur, kalkylator och anteckningsfunktioner när de gjorde det här.

Det fick mig att undra: finns det digitala tjänster för sjukvården?

Efter en snabb research kom jag fram till att det finns en kategori appar som tillsammans med någon fickstor, bluetooth-kopplad apparat kan användas som blodtrycksmätare eller liknande. Eller ett uppslagsverk över sjukdomar. Eller FASS. Oftast framtagna av ett läkemedelsföretag i marknadsföringssyfte för en produkt (blodtrycksmanschett, till exempel), och inte för att sälja den digitala tjänsten.

Sen finns det stora, komplexa digitala system inom exempelvis journalhantering som kopplar samman alla vårdinrättningar i ett landsting. Och så digitala tjänster för patienter. Men det är dåligt med digitala tjänster för vårdpersonal. Här ser jag en enorm potential. Det borde finnas ett behov av digitala tjänster inom vården, och jag vet med säkerhet att det finns vårdpersonal som är beredd att använda dessa tjänster.

Det är lätt att komma till min slutsats om man tittar på dessa fakta:

 • Vanligaste yrket i Sverige är undersköterska och vårdbiträde

  img_2647-1
  (enligt SCB)

 • 65%, i snitt, använder en smartphone i Sverige och de flesta använder internet via den dagligen.

  img_2646-0
  (Svenskarna och Internet)

 • SKL (Sveriges kommuner och landsting), Ekonomistyrningsverket och Kammarkollegiet arbetar tillsammans för att skapa en e-handelsstandard i offentlig upphandling som effektiviserar fakturering och betalning, bland annat.

Det betyder att de flesta som äger en smartphone i Sverige är undersköterskor och de använder den flitigt. Det betyder också att landstingen söker efter digitala tjänster och vill utvecklas digitalt.Det finns alltså en bred bas av internetmogna användare och kapital redo att spenderas inom detta område.

Så har du en önskan om att ingå i det svenska start-up-stallet med en originell idé med minimal konkurrens i dagsläget: utveckla en digital tjänst för vårdpersonalen. Plattformsoberoende och som fyller ett verksamhets-anknutet behov i modern, svensk sjukvård. Massor med pengar att tjäna!

Det är kanske inte lika prestigefullt som att göra betaltjänster och godiskrossande spel, men definitivt lukrativt och efterfrågat.


 

Vill du veta mer om vad som händer inom området? Kolla här!

Posted in Digital affärsutveckling
Taggar , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*